marți, iunie 10, 2014

Testul Turing pe invers...

Unii se lauda ca deja au reusit sa creeze inteligenta artificiala care a trecut testul Turing. Pe scurt, ca au programat o masinarie sa "gandeasca" ca un om.

Dar ce este testul Turing?
Imagine preluata de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Testul_Turing

Simplu: se ia un om (C), se pune intr-o camera. Apoi se iau un alt om (B) plus o masinarie (A) si se pun intr-o alta camera. Omul-C (sa ii zicem judecatorul) nu are voie sa vada sau sa stie care sunt entitatile A si B. Apoi incepe discutia prin mesaje scrise. Omul-C pune intrebari. Masina-A si Omul-B raspund. Daca raspunsurile masinii sunt atat de bune incat judecatorul nu poate sa isi dea seama cine este masina si cine este omul, se considera ca masina "gandeste" si ca a trecut testul Turing.

Azi dimineata, cand citeam pe IFLS un articol in care unii cercetatori se lauda ca au scris un program care a trecut testul Turing, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost...skynet...asa incepe?

Dar imediat am coborat cu picioarele pe pamant mioritic si am realizat ca eu am fost de multe ori omul-C intr-un test Turing pe invers - cand, interactionand in scris sau verbal cu o "entitate" umanoida, m-am intrebat daca e OM...sau...?

Asa ca ar fi interesant un test de tip Turing in care A, B si C sunt toti oameni, iar omul C - care nu stie cu ce tip de entitate interactioneaza - trebuie sa dea verdictul ... cine e om si cine masina.
Cam cati ar trece testul?

Numa' zic.

2 comentarii:

Anonim spunea...

lipseste varianta C: animal. crede-ma stiu ce spun.

Anonim spunea...

Sau varianta A: caine/ matz, B: human, C: human